Runeberg-kirjallisuuspalkinto

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon 2023 on voittanut Marja Kyllönen teoksesta Vainajaiset.

Lue lisää >> 

Raadin puhe >>

 

Palkinnon jakamisen jälkeen luvassa on toinen striimilähetys, jossa palkintoraadin jäsen Vesa Rantama haastattelee palkinnon tämänvuotista voittajaa.


Palkintoehdokkaat on julkistettu torstaina 8.12.2022 Runebergin  kodissa, Porvoossa. Ehdokkaiden julkaisun voi katsoa videotallenteena täällä >>

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokasteokset on julkaistu

Runeberg-kirjallisuuspalkinto 2023 jaetaan Runebergin päivänä, sunnuntaina 5.2.2023. Palkintoehdokkaat on julkistettu torstaina 8.12.2022 Runebergin  kodissa, Porvoossa. Ehdokkaiden julkaisun voi katsoa videotallenteena täällä >>

Ehdokkaat ovat:

  • Johan Bargum: Äldre män (Förlaget) / Ikämiehiä (Teos) suom. Outi Menna
  • Joel Haahtela: Jaakobin portaat (Otava)
  • Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar (Förlaget) / Selkounien käsikirja (Otava) suom. Maija Kauhanen
  • Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos)
  • Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos)
  • Tiina Lehikoinen: Punelma (Like)
  • Päivi Liski: Erään kanan tarina (S&S)
  • Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos)
  • Ulrika Nielsen: Tingen (Schildts & Söderströms)
  • Iida Rauma: Hävitys (Siltala)

 

Ehdokasteokset on valinnut kolmihenkinen kirjallisuudenalan ammattilaisraati, johon kuuluivat tänä vuonna kirjailija, taiteilijaprofessori Helena Sinervo, kriitikko Teemu Korpijärvi ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Kaneli Kabrell. Raati valitsi palkintoehdokkaat noin 240 teoksen joukosta.

“Laadukkaita ja huomiota ansaitsevia on monin verroin enemmän kuin ehdokaspaikkoja. Voimme iloisesti suitsuttaa kirjallisuutemme korkeaa tasoa ja sanoa, että sen kärki on sekä terävä että laaja, taidokas ja uutta etsivä, monipuolinen, kekseliäs ja omintakeinen”, valitsijaraati toteaa.

Raadin perustelut >>

Raadin puhe >>

Runeberg-palkinto on avoin kaikille suomalaisille kaunokirjallisille teoksille. Se on jaettu tähän mennessä 36 kertaa ja voittajateoksiksi on noussut romaanien lisäksi novelli- ja runokokoelmia.

Runeberg-palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkintosumma on 20 000 euroa, jonka maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Palkinnon jakavat sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands svenska författareförening. Palkittavan teoksen valitsee kahdessa vaiheessa kaksi erillistä raatia.

Nyt julkistettavien ehdokkaiden joukosta Runeberg-palkinnon voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati. Sen muodostavat kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg.

Runeberg-palkinnon voittaja julkistaan Runebergin päivänä 5.2.2023. Myös voittajan julkistus lähetetään suorana live stream -lähetyksenä yllä mainitussa osoitteessa uusimaa.fi/runeberg.

 

Lisätietoja antaa:

Samu Karvala
Toimittaja ja Runeberg-palkinnon sihteeri, sanomalehti Uusimaa
puh. 050 330 7166
samu.karvala@media.fi

 

Ehdokasjulkistuksen videotallenne:


Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986.

Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Runeberg-palkinnon maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. Palkintosumma on 20 000 euroa.

Palkinto on avoin kaikille suomalaisille kaunokirjallisille teoksille. Se on jaettu tähän mennessä 36 kertaa ja voittajateoksiksi on noussut romaanien lisäksi novelli- ja runokokoelmia.

Runeberg-palkinnon saajan valintaan osallistuu kaksi kolmijäsenistä raatia. Ensimmäisen valitsijaraadin tehtävänä, on valita vuoden kirjasadosta 8-10 palkintoehdokasta, jotka julkistetaan joulukuussa. Palkintoraati valitsee ehdokkaiden joukosta voittajateoksen.

 

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon säännöt

Osallistumisohjeet

Kaikki Runeberg-palkitut kirjailijat ja -teokset

Sanomalehti Uusimaan Runeberg-palkintoon liittyviä uutisia

 

 


Runebergspriset

Runebergspriset är ett litteraturpris som utdelas med stöd av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. Priset instiftades år 1986.

Priset utdelas årligen i Borgå på Runebergsdagen, dagen för vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Prissumman betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad. Prissumman är 20 000 euro.

Priset är öppet för alla finländska skönlitterära verk. Priset har hittills delats ut 35 gånger och vinnarverken har varit vid sidan av romaner också varit novell- och diktsamlingar.

I valet av Runebergspristagaren deltar två professionella juryer med tre medlemmar. Den första juryn som är en valjury har till uppgift att välja 8-10 kandidater av årets bokutbud. Kandidaterna offentliggörs i december. Prisjuryn väljer vinnarverket bland kandidaterna.

 

Runebergsprisets regler

Så anmäler du en bok till Runebergspristävlingen

Runeberg-vinnarverken

Runebergspriset i Uusimaa