Ajankohtaista

Karri Kannala Sanomalehtien Liiton hallitukseen

Etelä-Suomen Media Oy:n paikallisjohtaja, Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala on valittu Sanomalehtien Liiton hallitukseen vuosiksi 2020–2022. Kannala valittiin myös liiton kaupunkilehtijaoston puheenjohtajaksi.

Toinen uusi jäsen liiton hallituksessa on HSS Media Ab:n toimitusjohtaja, päätoimittaja Niklas Nyberg. Sanomalehtien Liiton hallituksen puheenjohtajana jatkaa vuonna 2020 Sanoma Media Finland Oy:n Uutis- ja featuremedia -yksikön liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta. Hän on johtanut liittoa vuodesta 2016. Hallituksen erovuoroisista jäsenistä uudelle kolmivuotiskaudelle valittiin Viestilehdet Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Heikki Laurinen, PunaMusta Media Oyj:n toimitusjohtaja Raimo Puustinen ja Pirkanmaan Lehtitalon toimitusjohtaja Olli Sirén.

Liiton syyskokous päätti valinnoista torstaina 7.11. Hyvinkäällä.

Vuoden päätoimittaja

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala valittiin Hyvinkäällä järjestetyillä Suurilla Lehtipäivillä kaupunkilehtien sarjassa vuoden 2019 päätoimittajaksi.

 


#eteläsuomenmedia #helsinginuutiset

Etelä-Suomen Median erikoisliite luettavissa nyt!

Pasila – pääkaupungin uusi keskusta

Satoja junia, linja-autoja ja raitiovaunuja päivässä. Tuhansia auto- ja pyöräpaikkoja. Arviolta noin 200 000 ihmistä päivässä. Näin valtava ihmisten ja liikenteen  solmukohta muodostuu Pasilan uudistetusta asemasta ja sen kylkeen avautuvasta Mall of Triplasta.

YIT:n jättihanke saavuttaa merkittävän virstanpylvään, kun torstaina 17. lokakuuta juhlitaan Mall of Triplan avajaisia. Jo rakennusvaihe on ollut merkittävä: kaupunkikuva on muuttunut ja syöllistämisvaikutus on valtava. Rohkea investointi, jota on pakko arvostaa.

On mielenkiintoista seurata, kuinka laajaksi Triplan vaikutuspiiri kasvaa. 30 minuutin etäisyydellä asuu yli miljoona ihmistä. Kokonaisuutena uudistunut Pasila vahvistaa merkittävästi Helsinkiä ja kirittää muita.

Pasila – pääkaupungin uusi keskusta -liitteessä nivoutuvat yhteen niin Pasilan alueen historia, nykypäivä kuin tulevaisuuskin.

Nautinnollisia lukuhetkiä tuhdin Pasila – pääkaupungin uusi keskusta -liittemme kanssa.

– Karri Kannala, paikallisjohtaja

 

Lue 48-sivuinen erikoisliite tästä!

Liite jaetaan myös Helsingin Uutisten, Vantaan Sanomien, Länsiväylän, Aamupostin, Keski-Uusimaan ja Sipoon Sanomien välissä.


#eteläsuomenmedia #pasila #malloftripla

Etelä-Suomen Media ja Jyväskylän Messut yhteistyöhön

Etelä-Suomen Media Oy ja Jyväskylän Messut ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen tapahtumien järjestämisestä pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaalla. Jyväskylän Messujen toimitusjohtaja Juha Rahko pitää Helsingin seudun tapahtumakenttää mielenkiintoisena. ”– Tämä on meille merkittävä yhteistyö.”

Rahko kertoo tapahtumien starttaavan PikkujouluCircus -kiertueesta, joka järjestetään kaikkiaan kuudella paikkakunnalla seitsemänä iltana. Helsingissä tapahtuma on Vallilan Konepajan Train Factoryssä marraskuussa. ”– Kyseessä on yli 30-vuotiaille suunnattu tapahtuma, jossa pikkujoulusirkuksen teemalla satsatataan ruokaan, juomaan, visuaaliseen näyttävyyteen ja elämyksellisyyteen”, selvittää Rahko. Esiintymässä ovat Lauri TähkäTuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani ja Vesterinen Yhtyeineen.”– Jos ajatellaan perinteistä pikkujoulua, jossa on joulukuusi nurkassa, niin tästä on tarkoitus tehdä iloinen, hauska ja värikäs tapahtuma. Oheisohjelmassa on muun muassa erilaisia sirkustaiteilijoita”, Rahko jatkaa. Hän luottaa Train Factoryn potentiaaliin tapahtumapaikkana.”– Potentiaalista asiakaskuntaa pk-seudulla riittää ja on hyvä, että Helsinkiin saadaan uusia tapahtumapaikkoja, koska niistä on ollut pulaa”. Rahkon mukaan pikkujoulutapahtuma on suunnattu noin 4 000 ihmiselle. Enemmänkin mahtuisi, mutta tiloja ei haluta liian täyteen. Seuraaviakin tapahtumia on jo suunniteltu, mutta niistä hän ei voi vielä hiiskua.”– Lapsigenreen sopivaa on mietitty”, Rahko vihjaa.

Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja Karri Kannala toteaa, että tapahtuma- ja elämysjärjestäjät ovat luontainen kumppani media-alalle, jonka on pakko uudistua.

– Meillä ei itsellämme ole riittävää resurssia tai osaamista mittaviin tapahtumajärjestelyihin, mutta pystymme antamaan oman panoksemme markkinoinnin ja viestinnän kautta. Kumppanuus Jyväskylän Messujen kanssa palvelee molempia osapuolia, Kannala sanoo.

– Jyväskylän Messut Oy on jo Mediatalo Keskisuomalaisen vahva yhteistyökumppani muun muassa Keski-Suomessa ja Savossa. Oli luontevaa laajentaa yhteistyötä Suomen väkirikkaimmalle alueelle, jossa paikallisten medioidemme verkosto on vahva ja tapahtumaelämysten kysyntä kovassa kasvussa, myös Helsingin Uutisten päätoimittajana työskentelevä Kannala luonnehtii.

Jyväskylän Messut Oy on Keskisuomalainen Oyj:n osakkuusyhtiö. Etelä-Suomen Media on osa Keskisuomalainen Oyj:tä.

Loviisan Sanomat ja Pyhtää-lehti tulevat osaksi Etelä-Suomen Media Oy:n liiketoimintaa

Mediatalo Keskisuomalainen teki jälleen kaupat – Loviisan Sanomat ja Pyhtäänlehti mukaan kasvavaan lehtiperheeseen!

Keskisuomalainen Oyj on ostanut torstaina allekirjoitetulla kaupalla Loviisan Sanomien ja Pyhtäänlehden liiketoiminnat KSF Medialta. Kauppa on tarkoitus saada toteutettua 31.8.2019 mennessä.

Loviisan Sanomat ilmestyy kaksi kertaa viikossa ja sen levikkialueet ovat Loviisa, Lapinjärvi ja Pyhtää. Pyhtäänlehti ilmestyy joka toinen tiistai Loviisan Sanomien välissä ja se jaetaan jokaiseen talouteen Pyhtään alueella.

–  Kaupalla Mediatalo Keskisuomalainen vahvistaa asemaansa Uudellamaalla sekä sisällöissä että mediapalveluissa. Loviisan Sanomat ja Pyhtäänlehti sopivat erinomaisesti Uudenmaan alueen sisältö- ja palvelukokonaisuuteen. Loviisan Sanomat on erinomainen esimerkki hyvin toimitetusta paikallislehdestä ja se on palkittu useaan kertaan, sanoo Keskisuomalainen Oyj:n konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

– Oman strategiamme ydin on tehdä journalismia ruotsiksi. Olemme iloisia, että löysimme suomenkielisille lehdillemme hyvän uuden kodin, sanoo Föreningen Konstsamfundet r.f. -yhdistyksen toimitusjohtaja Stefan Björkman.

Loviisan Sanomat ja Pyhtää-lehti tulevat osaksi Etelä-Suomen Media Oy:n liiketoimintaa. 

– Ostetut lehdet täydentävät erinomaisesti tarjontaamme itäisellä Uudellamaalla. Loviisan Sanomat on perinteikäs ja arvostettu media Loviisan seudulla. Odotan innolla yhteistyötä ja kehitysmahdollisuuksia, joita kaupan myötä saamme Etelä-Suomen Median ydinalueelle, johon itäinen Uusimaa kiinteästi kuuluu, Etelä-Suomen Median liiketoiminnasta vastaava paikallisjohtaja Karri Kannala näkee.

Etelä-Suomen Media tulee tekemään tiivistä yhteistyötä Kymen Sanomien kanssa, jotta Loviisan Sanomien saamat hyödyt voidaan maksimoida. Kymen Sanomat on osa Kaakon Viestintää, jonka Mediatalo Keskisuomalainen osti huhtikuussa.

– Tehty kauppa täydentää erinomaisesti myös maantieteellistä mediapeittoamme, Kannala kehuu.

Mediatalo Keskisuomalainen on kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana. Suomen Lehtiyhtymästä tuli osa konsernia vuonna 2013, Mediatalo ESA Lahdesta ostettiin vuonna 2016, Suomen Suoramainonta 2019 alussa ja Kaakon Viestintä huhtikuussa 2019. Lisäksi yhtiö osti vuonna 2018 markkinatutkimusyhtiö IROResearchin ja osake-enemmistön paikallis- ja kaukoliikenteen digitaalisia mainosmediaratkaisuja tarjoavasta Neonmedia Oy:stä.

Etelä-Suomen Media on osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Helsingin Uutisiin, Länsiväylään ja Vantaan Sanomiin omat päätoimittajat

Pääkaupunkiseudun lehtikolmikko Helsingin Uutiset, Länsiväylä ja Vantaan Sanomat vahvistavat paikallista näkyvyyttään Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla nimittämällä Helsinkiin ja Vantaalle oman, kirjoittavan päätoimittajan. Mallilla vahvistetaan lehtien yhteistyötä ja kasvua verkossa.

Päätoimittajat tulevat olemaan tiiviisti osa paikallista yhteisöä. Uusi toimintatapa vahvistaa lukijasuhdetta ja mahdollistaa entistä tehokkaamman pureutumisen kaupungin ja sen asukkaiden arkeen.

Helsingin Uutisten päätoimittajana aloittaa 1.7.2019 Karri Kannala, 30, ja Vantaan Sanomien päätoimittajana Mia Lindström, 36. Mikko Heino, 52, jatkaa vastaavana päätoimittajana Länsiväylässä ja aloittaa samalla Etelä-Suomen Median verkkodeskin ja viihteen esimiehenä. Kannala jatkaa Etelä-Suomen Median paikallisjohtajana. Mallilla vahvistetaan lehtien yhteistyötä ja kasvua verkossa.

Helsingin Uutiset on verkossa Suomen luetuin kaupunkilehti. Vantaan Sanomat ja Länsiväylä ovat perinteikkäitä ja laadukkaita kaupunkilehtiä, ne ovat myös alueensa luetuimpia kaupunkilehtiä.

Kaupunkilehdet ovat tärkeä osa Mediatalo Keskisuomalaisen kasvustrategiaa ja Mediatalo Keskisuomalainen on Suomen johtava kaupunkilehtien kustantaja. Etelä-Suomen Media on osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Keskisuomalainen Oyj:n pro forma liikevaihto on lähes 250 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää noin 6 300 työntekijää. Yhtiö kustantaa yli 90 suomalaista lehteä. Mediatalo kasvaa vahvasti myös digitaalisessa liiketoiminnassa, esimerkkinä bussien, Neste- ja Teboil-huoltamoiden tankkauspisteiden ja kauppakeskusten digitaaliset näytöt. Mediatalo Keskisuomalaisen tytäryhtiö Suomen Suoramainonta on myös merkittävin kaupunkilehtien jakaja Suomessa.

Mediatalo Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi:

”Rakennamme ainutlaatuista valtakunnallista mediakokonaisuutta ja tarjoamme asiakkaillemme laadukkaita sisältö- ja mediatuotteita. Pääkaupunkiseudun kaupunkilehdet ovat alueensa lukijoille läheisimpiä ja parhaita lehtiä. Näillä päätoimittajanimityksillä lehdet ovat entistä paikallisempia ja lukijasuhteemme on tiiviimpi. Elämme vahvasti lukijoittemme arjessa. Media-asiakkaille tarjoamme markkinoiden tehokkaimman ilmoituskanavan.”


 

Etelä-Suomen Median tilattavat ja kaupunkilehdet vuoden digionnistujia!

Sanomalehti Aamuposti nousi kolmen eniten digitaalisia tilaustuottojaan kasvattaneen päivälehden joukkoon vuonna 2018 koko maassa.

Tieto käy ilmi Sanomalehtien liiton vuosittaisesta tilastonumerosta. Aamupostin digitilaustuotot kasvoivat viime vuonna 94,5 prosenttia edellisvuodesta. Vuonna 2017 kasvu oli vieläkin suurempi 228 prosenttia. Myös digitilausten määrä kasvaa yhä: näköislehden ja verkkopalvelun tilaajia oli vuoden lopussa 24,7 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

”Verkko tukee myös paperilehden kehittämistä.” – päätoimittaja Laura Ääri

Kasvu tukee myös paperilehden kehittämistä, sillä paperilehtien levikit ovat laskeneet koko maassa, päätoimittaja Laura Ääri sanoo. – Uudet näköislehden ja verkkopalvelun tilaajat varmistavat, että pystymme tekemään jatkossa kiinnostavaa, ajankohtaista ja paikallista sisältöä kaikkiin kanaviin, myös paperilehteen. Aamupostin kokonaislevikki ei vielä viime vuonna kuitenkaan noussut. – Meille osui viime vuoden loppuun levikkikolahdus, kun lehden jakelu siirtyi Postilta jakeluyhtiö Early Birdille. Se ei sujunut aivan suunnitellusti Hyvinkäällä, ja lehtiä myöhästyi ja jäi jakamatta. Tilanne normalisoitui vasta vuoden 2019 puolella, Ääri kertoo. Myös Etelä-Suomen Median muut päivälehdet – sanomalehti Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa ja Uusimaa – ovat digitaalisten tilaustuottojen kasvattajina päivälehtien kärkeä.

Etelä-Suomen Median suuret kaupunkilehdet Helsingin Uutiset, Länsiväylä ja Vantaan Sanomat sekä Tamperelainen ja Turkulainen ovat puolestaan lukijamääriltään ylivoimaisesti suurimmat kaupunkilehdet verkossa.

Nämä lehdet ovat kasvattaneet myös eniten digitaalisia mainostuottojaan kaikista Suomen kaupunkilehdistä.


Keskisuomalainen Oyj osti Kaakon Viestinnän ja ESV-Paikallismediat

Mediakonsernin liikevaihto harppaa kaupan jälkeen liki neljännesmiljardiin euroon

Keskisuomalainen Oyj on 5.4.2019 ostanut Länsi-Savo-konserniin kuuluvat Kaakon Viestintä Oy:n ja ESV-Paikallismediat Oy:n. Osakkeista maksettu velaton kokonaiskauppahinta on yhteensä noin 17,5 miljoonaa euroa.

Keskisuomalainen-konsernin liikevaihto nousee kaupan myötä liki neljännesmiljardiin euroon. Pro forma -liikevaihto vuodelle 2018 on 247 miljoonaa euroa, pro forma käyttökate 26 miljoonaa euroa. Uudessa konsernissa on noin 6 300 työntekijää.

Kaupassa Keskisuomalainen Oyj:lle siirtyi Kaakon Viestintä Oy:n kuusi 7 – 5-päiväistä lehteä.  Kaakon Viestintä Oy julkaisee Mikkelissä ilmestyvää Länsi-Savoa, Savonlinnassa ilmestyvää Itä-Savoa, Lappeenrannassa ilmestyvää Etelä-Saimaata, Kouvolassa ilmestyvää Kouvolan Sanomia, Kotkassa ilmestyvää Kymen Sanomia sekä Imatralla ilmestyvää Uutisvuoksea. Lisäksi yhtiöllä on digitaalista liiketoimintaa.

Kaupassa Keskisuomalainen Oyj:lle siirtyi ESV-Paikallismediat Oy ja sen yhdeksän yksipäiväistä paikallislehteä. Yhtiön julkaisemia paikallislehtiä ovat Juvan Lehti, Virojoella, Miehikkälässä ja Ylämaalla ilmestyvä Kaakonkulma, Kangasniemen Kunnallislehti, vanhan Anjalankosken alueella Myllykoskella, Inkeroisissa, Anjalassa, Sippolassa, Kaipiaisissa ja Elimäellä ilmestyvä Keskilaakso, Luumäen Lehti, Puruvesi, Savitaipaleella, Taipalsaarella, Lemillä ja Suomenniemellä ilmestyvä Länsi-Saimaan Sanomat, Paikallislehti Joutseno sekä Mäntyharjulla ja Pertunmaalla ilmestyvä Pitäjänuutiset.

Kauppaan kuuluu myös Kouvolassa sijaitseva sanomalehtipaino kiinteistöineen.

Suomen suurin maakunta- ja paikallisuutismedia

Keskisuomalainen-konsernin, Kaakon Viestintä Oy:n ja ESV-Paikallismediat Oy:n muodostama uusi kokonaisuus vahvistaa Mediatalo Keskisuomalaista Suomen suurimpana maakunta- ja paikallisuutismediana.
– Tässä kaupassa kohtasi meidän halumme ostaa ja omistajien halu myydä. Tämä on luonteva jatkumo yhtiön kasvustrategiassa, jossa etenemme vahvasti omaa polkuamme. Haluamme olla toimija, emme toiminnan kohde, sanoo Mediatalo Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Mediatalo Keskisuomalaisella on omaa liiketoimintaa Kaakon Viestinnän toiminta-alueella. Konserni kustantaa kahta kaupunkilehteä, Lappeenrannan Uutisia ja Imatralaista. Kangaskorpi uskoo, että yhdistymisellä on positiivisia vaikutuksia asiakkaiden liiketoimintaan ja asiakaskokemukseen.
– Yritysosto vahvistaa asemaamme niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti. Kaakon Viestinnän tuotteet ja palvelut täydentävät erinomaisesti liiketoimintaamme. Kaakkois-Suomen alue yhtenäistää mediakarttaamme, joka yltää nyt pääkaupunkiseudulta keskiseen Suomeen ja Savoon saakka ja nyt myös itärajan tuntumaan.

Keskisuomalainen Oyj aloittaa välittömästi synergiatyön, jossa haetaan tehokkaimmat toimintatavat ja parhaat käytännöt.
–Uusi ostettu liiketoiminta täydentää hyvin jo olemassa olevaa vahvaa kokonaisuutta, Kangaskorpi sanoo.

Mediatalo Keskisuomalainen on laajentunut yritysostoin voimakkaasti viime vuosina. Vuonna 2013 konserniin liitettiin Suomen Lehtiyhtymä Oy ja vuonna 2016 Mediatalo ESA Oy. Vuonna 2018 tutkimusliiketoiminta laajeni tutkimusyhtiö IROResearch Oy:llä.  Viime vuonna ostettu osakkuus paikallis- ja joukkoliikenteen digitaalisiin näyttötauluihin erikoistuneesta Neonmedia Oy:stä  täydensi digitaalisen ulkomainonnan kokonaisuutta. Mainos- ja kaupunkilehtijakelua harjoittava Suomen Suoramainonta -konserni on laajentanut konsernin markkinointiratkaisutarjontaa tammikuusta 2019 alkaen. Lisäksi ensi vuonna konsernilla on kolme uutta radiotaajuutta.

 

 

Uudet KMT-tulokset 

Mediatalo Keskisuomalainen tavoittaa viikossa lähes 2 miljoonaa lukijaa

Kansallisen Mediatutkimuksen (KMT) mukaan Mediatalo Keskisuomalaisen kokonaistavoittavuus on 1 819 000 lukijaa ja viikkokokonaistavoittavuus 1 971 000 lukijaa.

Paperilehdillä tavoitetaan yhteensä 1 340 000 lukijaa ja verkkolehdillä on yhteensä 865 000 lukijaa nettona.

Huomioitavaa, että verkon luvut eivät ole vertailukelpoisia aikaisempiin tutkimuskokonaisuuksiin Comscore FIAM verkkomittaukseen siirtymisen vuoksi. Siirtyminen toiseen verkkomittaukseen ei tuonut suuria muutoksia verkkolukemiseen eikä  kokonaistavoittavuuslukuihin.

Mediatalo Keskisuomalainen, kokonaistavoittavuus (printti+verkko) 5 suurinta

 Helsingin Uutiset  350 000
 Savon Sanomat  235 000
 Keskisuomalainen  221 000
 Etelä-Suomen Sanomat  217 000
 Tamperelainen  154 000

 

Mediatalo Keskisuomalaisen tilattavien lehtien lukijamäärä on 411 000 ja kaupunkilehdillä lukijoita on 929 000.

Suomalaisista 90 % lukee sanomalehtiä viikoittain eri lukuvälineillä, lukemisvälineenä suosituin on painettu sanomalehti.  Painettuna sanomalehteään lukee viikoittain 75 % ja digitaalisena 65 % vastaajista. Digitaalisen lukemisen tavoista digitaalinen näköislehden kasvu jatkuu. Matkapuhelimen suosio lukuvälineenä on kasvanut edelleen. Lukemisvälineet ovat monipuolistuneet, mutta aikakauslehtien, sanomalehtien ja kaupunkilehtien sisältö kiinnostaa lähes kaikkia suomalaisia.

Kolme neljästä vastaajasta käyttää nettiä tiedon hankintaan eri tuotteista ja palveluista, lähes yhtä suosittua on uutisten seuraaminen. Poikkeuksena alle 20-vuotiaat, joilla sosiaalisen median, videoiden ja musiikin seuraaminen on selvästi suositumpaa.

Mainontaan suhtaudutaan positiivisimmin painetussa lehdessä. Painetussa sanomalehdessä olevaan mainontaan suhtautui positiivisesti 77 %, ilmaisjakelu- ja noutopistelehdissä 74 % ja painetussa aikakauslehdessä olevaan mainontaan 65 % vastaajista.

Tee kanssamme toimivaa mainontaa. Medioillamme kohdennat paikallisesti tai tavoitat valtakunnallisesti. Mainoksesi näkyy uskottavassa ja luotettavassa, paikallisesti vahvassa uutismediassa.

Rakennetaan kasvupolkusi yhdessä. Pyydä tarjous täältä.

Lähde: KMT SL/AL 2018

 

Helsingin Uutiset tavoitti joulukuussa yli miljoona suomalaista verkossa – maan ylivoimaisesti luetuin kaupunkilehti

Yhteensä Etelä-Suomen Median lehtien verkkopalveluja käytti joulukuun aikana 1,87 miljoonaa suomalaista.

Tiedot käyvät ilmi torstaina julkaistuista Fiam-mittauksen tuloksista. Mittauksen mukaan Helsingin Uutisia luki kuukauden aikana 1 016 912 suomalaista.

Mittaus koskee joulukuun liikennettä eli laskevat kunkin verkkopalvelun netotetun kävijämäärän kuukauden ajalta. Kuukausitavoittavuus on sivustoilla ja sovelluksissa eri päätelaitteilla käyneiden suomalaisten verkkokäyttäjien määrä. Mittauksessa huomioidaan yhden käyttäjän eri laitteiden käyttö ja luvussa on tietokoneilla, älypuhelimilla ja tableteilla tapahtuva selain- ja sovelluskäyttö.

Joulukuu oli Helsingin Uutisille vuoden toiseksi paras verkkokuukausi – enemmän lukijoita tilastoitiin vain elokuussa.

Lehden kävijämäärä on myös kasvanut tasaisesti sitten tammikuun, jolloin lukijoita tilastoitiin 814 062.

Helsingin Uutiset on nyt kävijämäärältään 7. luetuin sanomalehtien verkkopalvelu Suomessa heti Kalevan jälkeen, kun sanomalehtiin lasketaan myös iltapäivälehdet – ja ylivoimaisesti luetuin kaupunkilehti verkossa.

– Luku on ilahduttava, varsinkin, kun keskitymme hakemaan lukijoita erityisesti Helsingistä ja niistä lähikuntien asukkaista, jotka käyvät töiden tai harrastusten vuoksi Helsingissä, Helsingin Uutisten päätoimittaja Mikko Heino muistuttaa.

Myös Etelä-Suomen Median muut lehdet ovat kasvattaneet lukijamääräänsä verkossa.

Pääkaupunkiseudun kaupunkilehdistä Vantaan Sanomat tavoitti joulukuussa verkossa 221 986 ja Länsiväylä 261 105 suomalaista. Tamperelaisella lukijoita oli 250 290 ja Turkulaisella 224 191.

Tilattavista lehdistä eniten lukijapitoaan nosti sanomalehti Keski-Uusimaa, jota luki kuukauden aikana 176 812 lukijaa.

Yhteensä Etelä-Suomen Median lehtien verkkopalveluja käytti joulukuun aikana 1,87 miljoonaa suomalaista.

Etelä-Suomen Median lehdet ovat osa Mediatalo Keskisuomalaista, joka tavoittaa verkossa 2,37 miljoonaa ihmistä.

Eniten lukijoita on koko maassa iltapäivälehdillä ja Ylellä. Ilta-Sanomilla oli joulukuussa verkossa 3,6 miljoonaa ja Iltalehdellä 3,5 miljoonaa lukijaa. Kolmanneksi luetuin oli Helsingin Sanomat (3,2 miljoonaa) ja neljäs Kauppalehti (1,8 miljoonaa).

Ylen uutis- ja ajankohtaissivut keräsivät 3,1 miljoonaa lukijaa, Yle Areena 2,5 miljoonaa katsojaa. Uudistunut MTV tavoitti joulukuussa verkossa 1,5 miljoonaa suomalaista.

Kuvassa verkon uutispäällikkö Mikko Välimaa ja toimittaja Jari Pietiläinen hiovat Helsingin Uutisten verkko-otsikoita deskissä. Kuva: Päivi Tuovinen

 

Maakunta- ja kaupunkilehdet perustivat uuden teematoimituksen – lukijoita 1,9 miljoonaa

Suomalainen journalismi saa merkittävän uuden toimijan parinkymmenen sanoma- ja kaupunkilehden perustamasta teematoimituksesta.

Uusi teematoimitus tuottaa sisältöjä sekä verkkoon että painettuihin sanoma- ja kaupunkilehtiin. Aihepiireinä ovat hyvinvointi, kuluttaja- ja talousasiat, matkailu, ruoka ja tiede. Teemasuomalainen aloitti toimintansa 21. tammikuuta 2019.

Teemasuomalainen tuottaa sisältöjä muun muassa Etelä-Suomen Sanomiin, Helsingin Uutisiin, Karjalaiseen, Keskisuomalaiseen, Länsi-Savoon, Länsiväylään, Savon Sanomiin ja Vantaan Sanomiin.

Teemasuomalaisen toimituksessa työskentelevät Emmi Tuomisto (kuvassa vas.), Eija Marja-aho, Laura Määttänen, Eveliina Salomaa ja Tuomas Massinen.

Teemasuomalaisen sisältöjä julkaisevat lehdet tavoittavat yhteensä noin 1,9 miljoonaa lukijaa. Toimituksen sisältöjä julkaisevilla lehdillä on jo aiemmin ollut keskinäiseen juttuvaihtoon perustuvaa yhteistyötä teemasisällöissä.

Teemasuomalaisen toimittajia työskentelee Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Vantaalla. Toimitusta johtaa tuottaja Laura Määttänen, joka siirtyi Teemasuomalaiseen sanomalehti Karjalaisesta.

Teemasuomalainen on osa Mediatalo Keskisuomalaisen tytäryhtiötä Väli-Suomen Media Oy:tä. Sanomalehti Karjalainen on yhtiön vähemmistöomistaja.

Teemasuomalainen tekee sisältöjä yhteistyössä Kaakon Viestinnän lehtien, kuten Etelä-Saimaan, Itä-Savon ja Länsi-Savon kanssa. Yhteisen teematoimituksen perustaminen ei vaikuta yhtiöiden omistuksiin.

Väli-Suomen Media Oy:ssä on jo aiemmin toiminut valtakunnallinen uutistoimitus Uutissuomalainen ja sunnuntaitoimitus Sunnuntaisuomalainen. Uutissuomalainen perustettiin vuonna 2017 ja Sunnuntaisuomalainen 1998.