Valitsijaraadin puhe | Juryns tal 5.2.2024

Raadin puhe 2024

Hyvä yleisö, kirjailijat ja kirjallisuuden ystävät,

Bästa festpublik, författare och litteraturvänner,

Kolmihenkisellä raadillamme on tänään ilo ja kunnia päästä julkistamaan Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voittaja kymmenen ansiokkaan teoksen joukosta.

Haluamme kiittää esiraatia huolellisesta työstä, joka kulminoituu näissä kymmenessä teoksessa. Lisäksi haluamme kiittää Porvoon kaupunkia, sanomalehti Uusimaata, Suomen kirjailijaliittoa, Finlands Svenska Författareföreningia sekä Suomen arvostelijain liittoa kilpailun järjestämisestä. Kiitos Porvoon kirjastolle palkintotilaisuuden puitteista. Ennen kaikkea haluamme esittää kiitoksen niille rohkeille ja taitaville kirjailijoille, jotka ovat tänään tuoneet meidät yhteen täällä Runebergin kotikaupungissa.

Runeberg -palkinto jaetaan nyt 38:tta kertaa tilanteessa, jossa maailmaa ja kulttuurialaa varjostavat monet huolet. Olemme kuitenkin iloisia voidessamme jälleen kerran todistaa kotimaisen kulttuurin monipuolisuutta, uskaliaisuutta ja korkeaa laatua. Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys: kirjallisuutta ja muuta kulttuuria on pidettävä aktiivisesti esillä ja tuettava, ja tässä jokainen meistä voi varmasti tehdä oman osansa.

Kymmenen teoksen ehdottomaan kärkeen nousivat yksi romaani ja yksi runoteos, joiden välillä valinta oli raastava. Miten ja miksi palkita kahdesta lajissaan suurenmoisesta mutta täysin yhteismitattomasta teoksesta toinen ja jättää se toinen ilman?

Romaani käy läpi koko toisen maailmansodan jälkeisen historiamme ja tekee sen äärimmäisen hienostunein ja tarkoin visuaalisin oivalluksin. Monitulkintaisella tavalla se näyttää naisten sorron ja sotien yhteydet. Runoteos puolestaan kiertelee depression ympärillä, yksinäisyyden ja ulossulkemisen tunnoissa. Se leikkii ja nauraa, joskus irvisteleekin, surullisen klovninnaamion takaa, keksii loputtoman määrän erilaisia kielellisiä keinoja liikuttaakseen ja yllättääkseen maailmassaan samoilevaa lukijaa.

Keskustelujen jälkeen päätimme nostaa ja tukea romaanin sijaan vähälevikkistä laatukirjallisuutta, jonka elinmahdollisuuksia niin hallituksen kulttuurivihamieliset toimet kuin kaupallisuutta korostava kirjallisuuden digitalisaatio ja alustatalous entisestäänkin supistavat. Runous on kielen laboratorio, se osoittaa suoraan kielen ja maailman, puhujan ja puhutun suhteeseen. Se joka pitää, ja haluaa jatkossakin pitää, Suomea sivistysvaltiona, ymmärtää vähälevikkisen laatukirjallisuuden merkityksen.

Vår jury vill därför tilldela årets Runebergpris åt ett diktverk som med poesins förtätade skarpsynthet rister sig in i vår samtid och avtäcker de bräckliga fundament som såväl samhällsordningen som den kollektiva verklighetsuppfattningen vilar på. I det depressiva landskap som dikterna navigerar i vacklar den språkliga logiken, men den brister aldrig. I stället blottar den med hjälp av överraskningar, förskjutningar och en säregen känsla för uttryckets möjligheter poesins oändliga resilienskraft.

Bästa publik, Runebergpriset 2024 går till Peter Mickwitz diktsamling “Misslyckad i en uggla”.

 

Tutustu: Runeberg-voittaja | Runeberg-vinnare – Misslyckad i en uggla