Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokasteokset 2023 on julkaistu

Palkintoehdokkaat on julkistettu torstaina 8.12.2022 Runebergin  kodissa, Porvoossa. Ehdokkaiden julkaisun voi katsoa videotallenteena täällä >>

Runeberg-kirjallisuuspalkinto 2023 jaetaan Runebergin päivänä, sunnuntaina 5.2.2023. Palkintoehdokkaat on julkistettu torstaina 8.12.2022 Runebergin  kodissa, Porvoossa. Ehdokkaiden julkaisun voi katsoa videotallenteena täällä >>

Ehdokkaat ovat:

  • Johan Bargum: Äldre män (Förlaget) / Ikämiehiä (Teos) suom. Outi Menna
  • Joel Haahtela: Jaakobin portaat (Otava)
  • Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar (Förlaget) / Selkounien käsikirja (Otava) suom. Maija Kauhanen
  • Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos)
  • Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos)
  • Tiina Lehikoinen: Punelma (Like)
  • Päivi Liski: Erään kanan tarina (S&S)
  • Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos)
  • Ulrika Nielsen: Tingen (Schildts & Söderströms)
  • Iida Rauma: Hävitys (Siltala)

 

Ehdokasteokset on valinnut kolmihenkinen kirjallisuudenalan ammattilaisraati, johon kuuluivat tänä vuonna kirjailija, taiteilijaprofessori Helena Sinervo, kriitikko Teemu Korpijärvi ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Kaneli Kabrell. Raati valitsi palkintoehdokkaat noin 240 teoksen joukosta.

“Laadukkaita ja huomiota ansaitsevia on monin verroin enemmän kuin ehdokaspaikkoja. Voimme iloisesti suitsuttaa kirjallisuutemme korkeaa tasoa ja sanoa, että sen kärki on sekä terävä että laaja, taidokas ja uutta etsivä, monipuolinen, kekseliäs ja omintakeinen”, valitsijaraati toteaa.

Raadin perustelut >>

Raadin puhe >>

Runeberg-palkinto on avoin kaikille suomalaisille kaunokirjallisille teoksille. Se on jaettu tähän mennessä 36 kertaa ja voittajateoksiksi on noussut romaanien lisäksi novelli- ja runokokoelmia.

Runeberg-palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkintosumma on 20 000 euroa, jonka maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Palkinnon jakavat sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands svenska författareförening. Palkittavan teoksen valitsee kahdessa vaiheessa kaksi erillistä raatia.

Nyt julkistettavien ehdokkaiden joukosta Runeberg-palkinnon voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati. Sen muodostavat kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg.

Runeberg-palkinnon voittaja julkistaan Runebergin päivänä 5.2.2023. Myös voittajan julkistus lähetetään suorana live stream -lähetyksenä yllä mainitussa osoitteessa uusimaa.fi/runeberg.

 

Lisätietoja antaa:

Samu Karvala
Toimittaja ja Runeberg-palkinnon sihteeri, sanomalehti Uusimaa
puh. 050 330 7166
samu.karvala@media.fi

 

Ehdokasjulkistuksen videotallenne: