Etelä-Suomen Media mukana monipuolistamassa lasten ja nuorten työelämäkokemuksia

Oppilaiden tekemä mainos Yrityskylä Espoossa

Etelä-Suomen Media on ollut jo kahdeksan lukuvuoden ajan Yrityskylä Espoon yhteistyökumppani. Talous ja nuoret TATin Yrityskylät tutustuttavat lapset ja nuoret elämyksellisesti työelämään konkreettisten työkokemusten kautta. Työskentely koulupäivän ajan Yrityskylässä avaa lapsille ja nuorille sitä, miten yhteyskunta toimii, millaisia rooleja yrityksillä ja työntekijöillä on työelämässä ja yhteiskunnassa sekä antaa ensikäden tuntumaa, millaista on työskennellä vaikkapa lehden toimittajana, pankinjohtajana tai henkilöstön rekrytoijana. Etelä-Suomen Media on Yrityskylässä mukana neljän mediansa kautta: Aamupostin, Länsiväylän, Nurmijärven Uutisten ja Vihdin Uutisten.

”Meidän tavoitteenamme Talous ja nuoret TATissa on, että jokainen nuori innostuu työelämästä, oppii hallitsemaan omaa talouttaan ja tahtoo toimia yritteliäänä yhteiskunnan jäsenenä,” kiteyttää Talous ja nuoret TAT toimitusjohtaja Jenni Järvelä lukuvuoden 2021-2022 lukuvuosiraportissa. Etelä-Suomen Media haluaa olla mukana tuottamassa työelämäkokemuksia lapsille ja nuorille ja tukemassa Talous ja nuoret TATin arvokasta työtä. Yhteistyön tulokset ja erityisesti lasten ja nuorten kokemukset Yrityskylästä ovat erittäin positiivisia. Yrityskylä-päivä rakentaa tutkitusti lasten ja nuorten käsitystä työelämästä ja yhteiskunnasta sekä vaikuttaa positiivisesti suhtautumiseen muun muassa yrittämiseen.

TATin yrityskylään osallistui lukuvuonna 2021-2022 aikana ympäri Suomen 51 522 kuudesluokkalaista ja 43 149 yhdeksäsluokkalaista. Yrityskylä Espoon toimintaan osallistui 5720 kuudesluokkalaista ja 5130 yhdeksäsluokkalaista. Yrityskylä Espooseen tulevat oppilaat Espoosta, Inkoosta, Kauniaisista, Kirkkonummelta, Lapinjärveltä, Loviisasta, Nurmijärveltä, Siuntiosta ja Vihdistä. Ensi lukuvuonna tähän joukkoon liittyy myös Sipoo. Lukuvuoden kohokohta oli se, että lähes kaikki alueen oppilaat pääsivät toteuttamaan Yrityskylä-vierailun paikan päällä. Koronan vuosi kyläpäiviä on toteutettu viime vuosina myös omilla kouluilla.

 

”Yhdessä kaikki sujuu paremmin”

Etelä-Suomen Mediassa työskennelleet kuudesluokkalaiset antoivat kyläpäivästään seuraavaa palautetta:

”Paljon kivoja tehtäviä, lehden teko oli erilaisempaa kun luulin”

”Mieleen jäi, että lehden kirjoitus ei ole niin helppoa kuin luulin ja yllätyin positiivisesti kuinka kiva oli päätoimittajan työ.”

”Opin, että toimittajan työssä pitää tehdä paljon yhteistyötä muiden kanssa.”

”Tärkein asia jonka opin oli se, että kaikkea ei voi tehdä yksin. Sillä yhdessä kaikki sujuu paremmin.”

”Att vara chef är roligt men kanske lite stressigt”

”Man måste göra tidningarna ganska snabbt”

 

Nuorten tulevaisuusraportti kertoo, miten nuoret näkevät heitä odottavan työelämän

Kuva: Yrityskylä/Talous ja nuoret TAT, Iiro Rautiainen

Talous ja nuoret TAT luotaa nuorten työelämäodotuksia TAT Nuorten tulevaisuusraportilla. Toukokuussa 2022 julkaistusta raportista käy ilmi, että

  • Nuoret tahtovat yhdenvertaisen ja turvallisen työelämän – pelko työelämän kuormittavuudesta on selkeästi kasvussa verrattuna aiempiin vuosiin.
  • Kotitaustan vaikutus nuorten koulutusvalintoihin on pysäyttävän suuri.
  • Alueelliset erot kesätöihin hakeutumisessa ovat huomattavia. Suurimmat erot näkyvät Helsingissä ja Uudellamaalla, missä nuorista ainoastaan 56 % kertoi hakevansa kesätöitä, kun muun Suomen osalta vastaava luku on noin 70 %.

Lähde: TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2022 (N=6397)

 

TOP 5 tärkeimmät tekijät tulevaa alaa valitessa

  • 88 % Kohtuulliset työajat sekä turvallinen ja viihtyisä työympäristö.
  • 87 % Hyvät työkaverit ja johtajat.
  • 87 % Kiinnostavat työtehtävät.
  • 85 % Mahdollisuus hyödyntää omaa osaamistaan mahdollisimman paljon.
  • 85 % Hyvä palkkaus.

Vähiten tärkeänä työelämässä nuoret pitävät mahdollisuutta tehdä etätöitä vapaasti.

TAT Nuorten tulevaisuusraportin julkistamistilaisuudessa nostettiin esiin, että jokainen aikuinen on oma lähipiirinsä vaikuttaja, miten lapset ja nuoret näkevät työelämän. Sillä miten puhumme lapsillemme ja nuorillemme työelämästä ja työstä on valtavasti merkitystä.