Tällaista on Yrityskylässä, jossa espoolaiset lapset oppivat, mistä raha tulee, mitä palkasta jää käteen ja miksi veroja maksetaan – tämän syksyn uutuus on sivutoiminen yrittäjyys, jolla voi hankkia lisätuloja
Oppilaiden ymmärrys yhteiskunnan toiminnasta, rahan arvosta ja työelämästä avautuu pelaamalla. Yhteiskunta ja yrityselämä eivät pyöri ilman yhteistyötä. Sekin opitaan.
Yläkoulun oppilaat pelaavat peliä, jossa he edustavat kansainvälisillä markkinoilla yrityksen johtoryhmää. Pelissä riittää haasteita. Maine ratkaisee. Kiperiä tilanteita tulee eteen. Ne ratkaisee yrityksen johtoryhmä. Esimerkiksi mitä tehdään, kun tuotteen raaka-aineen hinta nousi ja tuotteesta pitäisi saada sama kate. Vai pitääkö?
Parhaimmillaan yli 70 alakoulun ja 40 yläkoulun oppilasta tutustuu yhteiskunnan toimintaan, yrittäjien arkeen ja työelämään yhtenä päivänä. Mahdollisuuden järjestävä TAT:in Yrityskylä sijaitsee Espoon Nihtisillassa.
– Koronarajoitusten aikaan varmistamme, että ryhmät ovat erillään. Meillä on tehostetut hygieniatoimenpiteet, Yrityskylä Espoon aluepäällikkö Helka Otsolampi TAT:ilta kertoo.
Opetussuunnitelman mukaista toimintaa
Päivä on osa opetussuunnitelman mukaista toimintaa. Alakoulun puolella oppitunteja on 10 ja yläkoululla viisi.
Koululaisten omassa yhteiskunnassa opitaan pelillistämisen avulla.
– Kunkin oppilaan on haettava työpaikkansa. Meillä on mukana toiminnassa aitoja paikallisia ja kansainvälisiä kumppaniyrityksiä. Opettajat pitävät heille työhaastattelun.
Opiskelijat päätyvät esimerkiksi Orionille tutkijaksi tai Fortumille energia-asiantuntijaksi.
Kun oppilas kajauttaa ilmoille: Nyt tiedän, mitä isä tai äiti tekee työkseen, tietää Otsolampi saavuttaneensa yhden tavoitteen, joka Yrityskylällä on.
Yrityskylä-päivässä on selkeä rakenne
Alakoululaisilla päivä etenee näin: oppilaille annetaan päivän ajaksi työvuorot. Eri yrityksiin sijoittuvat koululaiset ovat myös yhteydessä keskenään ja antavat neuvontaa toisilleen.
– Kun pankkitilille kertyy palkkaa, he huomaavat, mistä palkka muodostuu ja että siitä otetaan pois verot. Siitä he näkevät, mitä palkasta jää kulujen jälkeen käteen.
Oppilaat saavat lounassetelit, joilla he voivat hankkia omat eväät päivän aikana. Jäljelle jäävällä rahalla he voivat ostaa kaupasta myyjiltä jotain pientä kivaa.
Elämä ei ole kuitenkaan pelkää herkuttelua. Niinpä oppilaidenkin on käytävä välillä kaupungintalolla äänestämässä. Kyse ei Otsolammen mukaan ole varsinaisista vaaleista, vaan yrityskylän omasta äänestyksestä: minkä julkisen palvelun haluaisit kylään.
– Näin oppilaat saavat käsityksen, mitä julkinen palvelu tarkoittaa ja mitä verorahoilla saa vastineeksi.
Arkirutiineja pyörittämällä yritysten toiminta tutuksi
– Se on talouden, työelämän ja yrityselämän yhteiskasvatusta.
Yrityskyläkin uudistuu ympäröivän yhteiskunnan tahdissa. Yrityskylissä kokeillaan Otsolammen mukaan sivutoimista yrittäjyyttä tästä syksystä alkaen. Ensin muutamassa paikassa ja lopulta kaikissa. Ajatuksena on, että nuoret voivat ottaa lisätoimeksiantoja liikenevällä vapaa-ajallaan.
– Lisätoimeksiantoja otetaan kevytyrittäjänä. Tehdään esimerkiksi jollekin yritykselle juttu nettisivuille, mistä saa lisätuloja.
Viime vuonna Yrityskylän toimintaan osallistui noin 6 000 alakoulun ja vajaa 4 000 yläkoulun 9. luokkalaista. Sillä tavoitettiin myös 435 opettajaa. Yrityskylä-toiminnalla tavoitetaan jo vuosittain valtakunnallisesti 83 prosenttia kuudesluokkalaisista ja 73 prosenttia yläkoulun yhdeksäsluokkalaisista eli yhteensä 97 000 nuorta ja lasta.
– Osa tavoitettiin koronavuonna etänä, mutta hekin osallistuivat päivän toimintaan, Otsolampi tähdentää.
Hän kertoo, että tutkimuksen mukaan nuorten suhtautuminen yrittäjyyteen on muuttunut päivän jälkeen, samoin usko siihen, että he löytävät työelämästä sopivan paikan tulevaisuudessa.
Yrityskylä avattiin Espoossa vuonna 2014, ja se on toiminut siitä lähtien. Ylä- ja alakoulut käyvät samassa tilassa. Espoon pisteessä käyvät myös muun muassa Vihdin, Kirkkonummen, Kauniaisten, Inkoon, Lapinjärven, Loviisan, Nurmijärven, Siuntion koululaiset ja ruotsinkieliset 6. luokkalaiset Helsingistä ja Vantaalta. Yrityskyliä on nyt 13 ympäri Suomen.
Etelä-Suomen Media on kahdeksatta lukuvuotta mukana Yrityskylä Espoon toiminnassa. Yrityskylä Espoon toiminnassa ovat mukana muun muassa Fortum, Kesko, Nordea ja Orion. Yrityskylä-toimintaa järjestää Talous ja nuoret TAT.
Teksti: Heli Koivuniemi
Kuva: Aapo Rainio
Lisätietoja: Yrityskyla.fi