Runeberg-kirjallisuuspalkinnon 2022 raadin puhe ja perustelut

JULKAISUVAPAA / FRITT ATT PUBLICERAS

5.2. 2022 klo 13

 

Hyvää Runebergin päivää naiset ja herrat, kirjallisuuden ystävät!

Runeberg-esiraati on nostanut esille kymmenen teosta, joista jokainen olisi ollut palkitsemisen arvoinen. Palkintoraati sai luettavakseen hienoja teoksia, jotka edustavat eri kirjallisuuden lajeja. Kirjoista kolme oli ruotsinkielisiä. Teosten aiheiden kirjo oli moninainen, niissä käsiteltiin mm. ilmasto- ja ympäristöasiaa, valtaa, vähemmistöjä ja ulkopuolisuutta. Mukana oli myös Suomen keskiaikaan sijoittuva romaani ja runoja rakkaudesta. Jokainen näistä teoksista rikastuttaa suomalaista kulttuurielämää ja tarjoaa lukijalleen kiinnostavan, hämmästyttävän ja houkuttelevan lukukokemuksen.

Raati aloitti työnsä joulukuun alussa. Huolellisen ja pitkällisen pohdinnan jälkeen valitsimme joukosta yhden voittajan, mutta yhtä hyvin olisimme voineet valita kaksi, neljä, tai enemmän. Olimme vaikuttuneita teosten korkeasta tasosta.

Kiitos esiraadille mittavasta työstä. Kiitos kirjailijoille, jotka loitte kaikki upeat teoksenne. Kiitos Porvoon kaupunki ja Uusimaa-lehti palkinnosta, järjestelyistä ja taustatuesta. On ilo jakaa jälleen kerran Runeberg-kirjallisuuspalkinto, joka nauttii suurta arvostusta kirjailijoiden kuin koko kirjallisuusväen keskuudessa.

Runebergspriset år 2022 går till Quynh Tran för romanen Skugga och svalka, som har kommit ut på Förlaget. Skugga och svalka är Quynh Trans debut och handlar till det yttre om vardagen i en familj med vietnamesiskt ursprung som landat i Österbotten. Lillebror iakttar, registrerar och förmedlar, han berättar om sin mamma och sin storebror, om kärlek och våld och fotboll och bärplockning. Skugga och svalka är också en skildring av såväl starka band som utanförskap, om att se sig själv och sitt sammanhang.

“Jag försökte tyda fotografierna, jag ville få syn på någonting i dem”, säger jagberättaren, och det får också läsaren göra. Skugga och svalka byggs upp av episoder, en ström av bilder, där somt döljs och annat exponeras. Som urvalsjuryn konstaterade läggs nya filter skickligt omlott över det förgångna, och resultaten är en subtil och språkligt laddad helhet.

Vuoden 2022 Runeberg-palkinnon saa siis Qyunh Tran esikoisromaanistaan Skugga och svalka. Suomeksi, Outi Mennan kääntämänä, kirjan nimi on Varjo ja viileys, ja sen kustantaja on Teos. Skugga och svalka on kerronnaltaan visuaalista, herkästi havainnoivaa ja kielellisesti rikasta. Se ei osoittele eikä anna valmiita selityksiä, vaan antaa lukijan luoda omat tulkintansa. Tranin romaani on kuin valokuva, jonka valot ja varjot ja yksityiskohdat piirtyvät vähä vähältä katsojan mieleen. Omaääninen romaani on virkistävä lisä suomalaiseen kirjallisuuteen, sävykäs ja kaunis kokonaisuus.

Sydämelliset onnittelut kirjailija Quynh Tran!

Marja-Leena Tiainen, kirjailija
Merja Leppälahti, kriitikko
Hanna Lahdenperä, kirjallisuudentutkija